Manuele lymfedrainage

(volgens VODDER methode)

Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert en traint H. doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het lichaam versterken.

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een Ikke aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door bet lichaam MLD voelt weliswaar zacht aan, maar h. effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.

Wat is lymfe?

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wondende afvoerfanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatstelsel Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies, in de hals en nek regio en in de buikholte en rondom de buikorganen Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie van h. lichaam. Andere belangrijke functies van h. lymfestelsel zijn de afloer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de stofwisseling in de lichaamsweefsels kan verbeteren
De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij Gebrek aan beweging maar ook een teveel aan beweging, stress, ongezonde voeding (te veel suiker, te veel v.) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed hebben Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpi, of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, spijsverteringsproblemen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard

Waneer een MLD-behandeling?

MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beinvloeding van de hierboven beschreven symptomen is MLD een prima behandelingsmethode voor en na operaties, bij kneuzingen en bi, behandeling van littekens, terwijl bij spataderen verlichting van de symptomen bereikt kan worden. Ook bij zogenaamde 'rusteloze benen' kan MLD leiden tot een vermindering van de klachten MLD I.n tenslotte ook helpen ter verbetering van stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal) en werkt ondersteunend bij verslapping van de huid en het direct daaronder liggende weefsel tengevolge van bijvoorbeeld een vermageringskuur.

Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympaticus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen. De gevoelens die aangesproken warden door deze behandeling hebben te maken met starheid, geen soepelheid hebben, het vast houden van oude patronen en gedachten.

Hoe werkt een MLD-behandeling?

Aangezien lymfe een langzaam stromende vloeistof is, zal een MLD-behandeling met regelmaat plaats moeten vinden Afhankelijk van de aard van de klacht(en) kan die varken van meerdere malen per week tot één maal per maand Bij langer bestaande klachten moet rekening gehouden worden met een behandelingsschema van twee á drie maal per week gedurende enkele weken die afgesloten wordt met een afbouwperiode Zo nodig kan de therapeute aanvullende adviezen ter ondersteuning van de behandeling geven. Een MLD-behandeling duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Het komt regelmatig voor dat cliënten tijdens de behandeling -bijna- in slaap vallen ten gevolge van het rustgevende en ontspannende effect van MLD.

Vanwege zijn zuiverende werking gebruiken we de MLD ook binnen onze reinigingskuur.